
S-a dovedit faptul că, după apă, ceaiul este cea mai consumată băutură din lume. Această băutură magică poate să completeze cu succes apa plată. Mai mult decât atât, specialiștii spun că o cană de ceai pe zi aduce o stare de liniște și relaxare corpului și minții, dar are și efecte extraordinare asupra sănătății organismului.
Ceaiul este folosit încă din antichitate, atât în scop medicinal, cât și în ritualuri sociale și religioase. Însă, este la fel de util și în situațiile simple, generice: consumat într-o zi ploioasă și apatică de toamnă sau într-o zi geroasă de iarnă, o cană de ceai ne poate încălzi sau ne poate îmbunătății starea de spirit. Unii cercetători afirmă că ceaiul este o foarte bună alternativă pentru cafea. Un avantaj important este că față de cafea, ceaiul are mai puțină cofeină.
În cele ce urmează dorim să vă prezentăm care sunt beneficiile consumului a cel puțin unei cești de ceai pe zi:
- Reduce apariția cancerului
Un studiu a arătat că ceaiul alb are proprietăți foarte bune împotriva cancerului, comparativ cu alte tipuri de ceaiuri. Este bine de știut că flavonoidele, compuși din ceai, sunt bune pentru inimă și pote reduce cancerul.
- Ceaiul poate stimula rezistența la efort și ajută la susținerea sitemului imunitar
Oamenii de știință au descoperit că antioxidantul catechine din extractul de ceai verde crește capacitatea organismului de a arde grăsimile, astfel că vei avea o mai bună rezistență musculară. Mai mult decât atât, ceaiul verde omoară ciupercile și bacteriile, și de asemenea poate preveni răceala. Ceaiul verde te ajută să lupți cu radicalii liberi, care scad eficiența sistemului imunitar și au efect toxic asupra organismului. Bogat în antioxidanți sub formă de polifenoli, împiedică deteriorarea prematură a celulelor și ține sub control funcțiile acestora. Ceaiul de echinaceea este recunoscut pentru susținerea imunității, astfel acest tip de ceai luptă împotriva răcelii.
- Consumul de ceai este benefic sănătății dentare
Ceaiul te poate apăra de carii, de tartru, de bacteriile dăunătoare care pot cauza infecții gingivale sau respirație urât mirositoare, și chiar de cancerul oral. Cercetătorii au descoperit că ceaiul verde, de lavandă sau levanțică, de salvie sau lămâie, pe lângă alte beneficii, are efecte antibacteriene și astfel poate reduce nivelul de bacterii ce cauzează carii și contribuie la reducerea bolilor de la nivelul gingiilor. Ca și oasele, dinții extrag fluorul din ceaiuri. Două studii japoneze au legat consumul de ceai cu reducerea pierderii dinților. Conținutul din ceai bogat de fluorură și efectul bactericid al polifenolilor au fost asociate cu protecția împotriva cariilor a ceaiului verde. Catechinele previn formarea tartrului prin prevenirea gingivitei și halitozei. Efectul de protecție împotriva cariilor s-a menținut în studii chiar și în prezența zaharurilor în dietă.
- Consumul de ceai reduce riscul de apariție a atacului de cord
Dintre toate beneficiile potențiale ale ceaiului, există și cele care implică bolile cardiovasculare. Studiile au descoperit că persoanele care consumă cantități moderate sau mari din diferite tipuri de ceaiuri au un risc redus de a avea boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral. În plus, cercetările au arătat că ceaiul scade colesterolul și tensiunea arterială, precum și îmbunătățirea funcționării vaselor de sânge, reducând inflamația care inhibă coagularea sângelui sau alte efecte cardiovasculare. Un studiu desfășurat în China, a arătat o scădere a riscului de hipertensiune la participanții cu un consum zilnic de aproximativ 600 ml de ceai verde, de hibiskus sau ceai negru. De asemenea, pentru a ne bucura de beneficiile vasculare ale ceaiului ar trebui să renunți la adăugarea de lapte în ceai.
- Protejează plămânii
Ceaiul negru are conținut de cofeină și formează o bază pentru ceaiurile aromate, cum ar fi chai, împreună cu alte ceaiuri. Studiile au arătat că ceaiul negru poate proteja plămânii de unele daune cauzate de expunerea la fumul de țigară. Astfel, mai poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Ceaiul poate contracara, de asemenea, unele dintre efectele negative ale fumatului și poate reduce riscul de cancer pulmonar.
- Previne bolile neurologice și îmbunătățește memoria
Ceaiul este un agent eficient în prevenirea și tratarea bolilor neurologice, în special a bolilor degenerative (precum Alzheimer). În timp ce mulți factori influențează sănătatea creierului, polifenolii din unele ceaiuri pot contribui la menținerea stării de sănătate a unor părți din creier, acelea care reglează procesele de învățare și de memorie. Ceaiuri, mai ales cele pe bază de ginko biloba și ginseng, ajută la sănătatea creierului și a stării de spirit. Ceaiul poate crește vigilența, datorată în mare măsură cofeinei prezentă în acesta. Poate contribui și la creșterea concentrării și a capacității de învățare, întrucât conține teanina (aminoacid), care ne face totodată să fim relaxați.
- Relaxează și menține o stare de bine
Ceaiul poate ajuta, atât la relaxarea mintii, a mușchilor cât și la îmbunătățirea stării de spirit. Starea interioară este adesea afectată de grijile, problemele și stresul zilnic. De cele mai multe ori, stresul zilnic poate duce la probleme mai grave pecum anxietate, stări de panică, insomnii sau chiar depresie. Trebuie să știi însă că aceste boli pot fi prevenite cu succes cu o cană de ceai relaxant de lavandă, mușețel sau tei. Mai mult decât atât, insomniile pot și ele de asemenea fi tratate cu ceaiuri.
- Ajută la sănătatea oaselor
Ceaiul, în mod deosebit cel de ghimbir și de turmeric face bine sănătății oaselor. Studiile de laborator arată că polifenolii din ceai au efecte benefice asupra factorilor ce afectează masa osoasă și rezistența oaselor și astfel ar putea ajuta la protejarea împotriva osteoporozei. Oasele utilizează fluorul din ceaiuri. Cele mai multe studii realizate pe femei în postmenopauză au legat pe termen lung consumul de ceai sau extracte din ceai cu o densitate osoasă mai mare.
Ceaiurile sunt eficiente, însă nu trebuie să te aștepți să prevină bolile de inimă sau cancerul pe cont propriu. Cu toate acestea, ceaiul aduce un plus de sănătate în dieta de zi cu zi, mai ales în cazul în care ia locul băuturilor bogate în calorii. Toate tipurile de ceaiuri au ceva de oferit pentru corp, deoarece includ cantități mici de minerale, cum ar fi potasiul, dar și multe alte substanțe active, vitamine și minerale: vitaminele A, B, E și C, fier, calciu, fosfor, teină, aminoacizi, proteine, și alcaloizi, care sunt benefice organismului. Astfel, de-a lungul timpului, s-a demonstrat că ceaiurile sunt secretul unui stil de viață sănătos și fericit!
Leave a Reply Cancel Reply
All fields are required