Canicula este o creştere a temperaturii cu peste 10°C faţă de temperatura medie a zonei respective şi este o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate, în special în regiunile cu umiditate crescută. Pe lângă morbiditatea determinată de efectele directe ale căldurii, temperaturile crescute sunt asociate cu creşterea poluării atmosferice, cu frecvenţa crescută a evenimentelor extreme (inundaţii, secetă, tornade) şi cu riscul mărit de transmitere a bolilor infecţioase. Valurile de căldură sunt definite de prezenţa pentru cel puţin o săptămână a temperaturilor ridicate.
Temperaturile ridicate pot determina o varietate de manifestări neplăcute organismului, prin urmare trebuie să respectăm câteva reguli esențiale, pentru a nu apărea probleme grave de sănătate.
1. Petrece cât mai puțin timp afară în orele de vârf (11:00 - 16:00). Însă dacă este necesar să ieși din casă, caută să stai cât mai mult la umbră și evită locurile aglomerate. Dacă trebuie să ieși la cumpărături sau trebuie să rezolvi ceva important, atunci fă-o dimineața sau seara, înspre apusul soarelui;
2. Dacă totuși ieși afară, folosește mijloace de protecție (precum pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subțire din țesături naturale și în culori deschise). De asemenea, întotdeauna când ieși din casă nu uita să folosești o cremă cu factor de protecție atât pentru față, cât și pentru corp;
3. Un alt element important este consumul de lichide de la 2 litri la 4 litri pe zi. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute. Apa rece ca gheața aparent răcorește, însă obligă mecanismele de termoreglare ale organismului la un efort suplimentar. Prin urmare, apa foarte rece face mai mult rău decât bine. Ceaiul de mentă, cu câteva picături de zeamă de lămâie, răcorește și tonifică. Sucurile de fructe, preparate în casă, sunt, de asemenea, ideale în zilele de caniculă. Redu consumul de cafea și evită consumul de băuturi alcoolice, băuturi carbogazoase dulci și cele energizante, deoarece acestea favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
4. Alimentația trebuie să fie echilibrată, bogată în legume și fructe (prune, castraveţi, roşii, pepene galben sau roşu). Un măr rece, de la frigider, răcorește și amână foamea. Pepenele galben și piersicile energizează, răcoresc și taie setea datorită apei pe care o au din abundență, în compoziție. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Trebuie să eviți mâncarea bogată în grăsimi, în special de grăsimi animale;
5. Se recomandă consumul de suplimente alimentare. Specialiștii recomandă ca, atât persoanele care au probleme cu inima, cât şi cele sănătoase să consume suplimente alimentare bogate în magneziu şi potasiu, întrucât lipsa acestor două minerale poate duce la tulburări cardiace. Magneziul şi potasiul sunt minerale vitale pe timp de caniculă;
6. Unele persoane sunt mai sensibile la temperaturile înalte, iar căldura le provoacă stări de greață și amețeli. Remediul cel mai la îndemână este un prosop umezit, care se ține 2-3 minute în congelator. După care se scoate și se pune alternativ pe frunte, pe decolteu și pe ceafă;
7. Evită folosirea cremelor grase, a unguentelor vâscoase pentru piele, care nu se absorb. Ele adună murdăria și praful și împiedică pielea să respire normal. În locul lor, folosește mai degrabă creme „soft” sau loțiuni de corp cu texturi lejere și care se absorb rapid;
8. Evită, în orele de vârf, activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie precum sportul sau grădinăritul. De asemenea, pe parcursul zilei fă duşuri călduţe, fără a te șterge de apă;
9. Ai grijă de animalele de companie și persoanele dependente de tine (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi). Oferă-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită;
10. Crează în casă un ambient cât mai plăcut, ferit de căldură, umiditate excesivă sau curenţi de aer:
- acoperă ferestrele în care bate soarele dimineaţa sau după amiază cu draperii, jaluzele, obloane;
- menține umiditatea în încăperi cu ajutorul unui difuzor;
- utilizează ventilatorul sau aerul condițional pentru a răcori încăperile;
- aerisește încăperile dimineața și seara atunci când temperaturile de afară sunt mai mici.
Leave a Reply Cancel Reply
All fields are required