
În Joia Mare gospodinele pregătesc pasca și vopsesc ouăle. În România, cu prilejul sărbătorilor pascale, vopsirea ouălor în roșu și în alte culori sau încondeierea acestora, este o tradiție nelipsită din casele creștinilor.
Pentru un stil de viață sănătos, în ultima perioadă, consumatorii din întreaga lume se orientează către produsele bio, naturale și ecologice. Un studiu efectuat de Asociaţia Naţională a Protecţiei Consumatorului arată că majoritatea plicurilor de vopsea pentru ouă conțin foarte multe chimicale nocive pentru organism. Ingredientele chimice din vopsea pătrund prin coaja de ou, ajungând în albuș și gălbenuș.
Trebuie însă să știi că poți obține ouă vopsite doar din ingrediente 100% naturale. În cele ce urmează îti oferim câteva idei pentru a vopsi ouăle folosind pigmenți naturali din plante precum: ceapă roșie sau galbenă, sucul de sfeclă roșie, turmeric sau curcuma, varză roșie, afine, cafea sau paprika.
Pentru a obține ouă roșii ai nevoie de jumătate de kilogram de foi de ceapă roșie. Ceapa trebuie fiartă în 350 ml de apă. Când apa se va colora puternic și va scădea, se adaugă 3 linguri de oțet și ouăle degresate. Dacă lași să scadă apa mai mult vei obține o culoare mai intensă. Poți lăsa ouăle să fiarbă 5-8 minute în funcție de cât de tari vrei să fie. Poți folosi foi de ceapă galbenă pentru a obține o culoare portocalie-roșiatică.
Dacă dorești să obții o nuanță de roz deschis poți folosi suc de sfeclă roșie. Poți urma procedeul prezentat de mai sus sau poți lăsa peste noapte ouăle în suc de sfeclă. Trebuie să fierbi bine ouăle înainte de a le scufunda în sucul de sfeclă, pentru a nu risca ca oul să fie colorat și în interior.
Nuanța naturală de galben o poți obține cu ajutorul turmericului sau curcumei. Pregătește un amestestesc de 120 ml apă fierbinte, 2 linguri de oțet și 3 linguri turmeric. Separat fiebi ouăle, după care le pui timp de 30-60 minute în compoziția creată cu turmeric.
Cu varză roșie poți oferi ouălor o culoare superbă de albastru. Varza tăiată bucățele cu 350 ml apă și 3 linguri oțet se pun pe foc până compoziția se colorează intens. După care adaugi ouăle fierte în prealabil și stingi focul. Ouăle trebuie lăsate 60-80 minute sau până când obții nuanța doită.
Cea mai simplă metodă pentru a obține nuanța de mov este utilizarea afinelor. Aceste fructe pot fi zdobite direct pe oul fiert pentru a obține pete de culoare. Pentru a colora oul complet se pun la fiert timp de 30 de minute, 4 căni de apă și o jumătate de pungă de afine congelate. Apoi se adaugă ouăle.
Poți să utilizezi un pachet de cafea măcinată sau ceai concentrat pentru a obține o nuanță maronie. După ce ai fiert ouăle în prealabil, prepari cafeaua și lași ouăle în această compoziție peste noapte. Cu cât este mai colorată compoziția de cafea, cu atât culoarea ouălor vopsite de Paște va fi mai intensă.
Paprika poate fi folosită cu succes pentru a colora ouăle de Paște. Cu 3 linguri de paprika sau mai multe, printr-o fierbere de 30 de minute poți obține o compozitie în care să adaugi ouăle. Acestea vor căpăta o culoare roșu-cărămiziu.
Leave a Reply Cancel Reply
All fields are required